7 de set. 2009

per si algú encara es pensa que això d'internet va de tecnologia

En aquest article (hi ha versió en castellà) Joan Mayans fa un repàs dels tres congressos passats de l'Observatori per a la CiberSocitetat, i presenta el quart que es celebrarà enguany. És alliçonador veure en perspectiva com ha evolucionat la percepció del fenòmen internet per part dels especialistes.

Al segle XX, la cultura de l'automòbil va conformar el món. Si algú hagués pogut preveure tot el tinglado i, com a conclusió, hagués aconsellat als pares que els seus fills estudiessin per mecànics, potser li haurien fet cas però a la llarga ho haurien trobat una enganyifa: per quedar-se curt, per ignorar oportunitats i subestimar perills.

Doncs això mateix ens estan fent amb les TIC a l'escola, promovent el seu ús instrumental, acrític, segons un model consumista i fashion, sense cap reflexió sobre les dinàmiques socials que estan obrint aquestes tecnologies. Potser perquè per parlar-ne de veritat cal qüestionar temes com la mal anomenada propietat intel·lectual o el paper dels estats. Masses tabús per al poc vol de les administracions educatives que ens han tocat.